Home Page > De Kerncentrale > een goed idee is geen ruk waard totdat je er een ruk aan geeft…

Een goed idee is geen ruk waard flapte ik er uit

toen iemand mij goed bedoeld een (eerlijk is eerlijk) briljant idee aanreikte. Ik ging natuurlijk volledig voorbij aan de positieve intentie van de ideeënbenger maar ik meende het wel. Ik kom echt om in de goede ideeën. Mijn hoofd doet niets anders dan goede ideeën bedenken. Nou vooruit. Ik bedenk ook heel veel minder goede ideeën. Maar hoe dan ook heb ik weinig aan die goede ideeën totdat ik er iets mee doe. Of iemand anders.

groots compliment…

Dat is eigenlijk het fijnste. Dat ik mijn ideeën gewoon de ruimte in kan spuiten, en dat dan iemand anders er wat mee gaat doen. Sommige mensen zien dat als stelen. Ik zie dat als een groots compliment. Hey, kennelijk was mijn idee goed genoeg om iets mee te gaan doen. Mijn ego vond dat behoorlijk lekker kan ik je vertellen. En ik kon lekker lui gewoon weer nieuwe ideeën bedenken.

wat is het waard?

Maar de laatste tijd realiseer ik me steeds meer: ach, mijn idee is dus echt niet zo veel waard als jij er niet iets mee zou gaan doen. De credits voor het idee gaan toch vooral naar de mensen die bereid zijn er mee aan de slag te gaan. Dus als ik mijn ideeën nou echt zo goed vind, moet ik er misschien ook zelf eens mee aan de slag. In het kader van cirkel van invloed en betrokkenheid zou ik daarmee veel meer invloed krijgen op mijn ideeën. Dan wordt het ook werkelijk wat waard.

Dat is wel even schakelen. Niet dat ik lui ben (of toch wel een beetje) maar in actie komen betekent ook ontdekken dat mijn briljante idee misschien toch niet zo briljant is. Dat maakt kwetsbaar, mezelf zo kenbaar maken, in ieder geval aan mezelf. En het maakt mij, mijn leven en mijn ideeën ook weer echter. In het kader van sprankelen en de kern centraal is dat natuurlijk essentieel.

20% van het succes….

Dus 20% van het succes is het idee. 80% zit in er mee aan de slag gaan. Maar zonder die 20% heeft het doen geen fundament. Zo beschouwd is een goed idee toch wel een mooi vertrekpunt. Mijn ideeënbrenger appte me later enigszins sip: Je kunt hem wel op een tegeltje zetten: “een idee is geen ruk waard”. Ik appte terug: “totdat je er een ruk aan geeft natuurlijk”. En dan is het weer even logisch als simpel: “iets is zoveel waard als je er aan geeft”.

teiltje?

En dan kom ik bij de vraag: wat zou meer waard zijn als jij er meer aan zou geven? Mijn antwoord van de afgelopen weken was: “ik”. Ik had mezelf wel wat verwaarloosd maar heb mezelf de afgelopen weken heel veel gegeven: de sportschool, het ervaren van bijzondere vriendschappen, een super gave cursus en met ingang van morgen: een businesscoach! Om al die ideeën een beetje in het gareel te houden, en juist aan die ideeën een ruk te geven die het waard zijn. #omdatikhetwaardben (teiltje?) maar zo is het wel. Dank Lucas voor het sparren! Aan welk idee ga jij een ruk geven?