Home Page > De Kerncentrale > een goede coach ziet het grotere plaatje…

Opschonen en opschalen

Ja, ik heb mijn businesscoach gevonden: Debbie Bernasco, echt een leuk mens met verstand van zaken en een leuke partner die ook verstand van zaken heeft terwijl de liefde centraal staat! Het eerste wat me bij bleef was: “opschonen” en “opschalen”. Die woorden resoneren dus. Zat ik vrijdag aan mijn keukentafel te werken, keek ik om me heen en werd ik helemaal gek van de zooi. Hoe kan ik nou mijn bedrijf opschalen (of opschonen) als de plek waar ik vaak werk niet eens opgeschoond is? Dus ik liet alles uit mijn handen vallen om een nieuw kastje te kopen zodat ik op z’n minst de printer, die nu nog op een stoel balanceerde, uit het zicht kon werken. En juist op dat moment kwam mijn hulp binnen. Ze keek waar ik mee bezig was en zei: “maar je moet het grotere plaatje zien, nu ga je een klein kastje kopen voor een klein probleem, terwijl het werkelijke probleem is dat deze hele wand één grote rommel is.”  Ik stond perplex. Ik zit op “het grotere plaatje zien” maar ze had mooi wel gelijk. Ik zag het dit keer echt veel te klein.

Quick fix versus het grotere plaatje

En dat is wat ik ook vaak zie als iemand met een hulpvraag komt. Die hulpvraag is net zo als mijn kastje voor mijn printer. Die gaat vaak over een quick fix, terwijl er zoveel meer winst te behalen is als je het grotere plaatje ziet. Een goede coach weet dat. Een goed coach gaat op zoek naar het grotere plaatje. En juist daarvoor is de Kernscan dan weer zo fijn. Die geeft het grotere plaatje. Met welke waarden hangt dit samen? Wat wil je bereiken? Welke middelen heb je tot je beschikking? Wat drijft je? en dat zijn dan allerlei ingangen om daar ook echt mee aan de slag te gaan. Want natuurlijk gaat het er uiteindelijk over of je er ook wat mee doet. Ik heb alle kasten in de kamer leeg gehaald, met ze allemaal geschoven en zo ontstond uiteindelijk het grotere plaatje.

vertrouwen geven als de onzekerheid de kop op steekt

Natuurlijk heb ik nog wel even de hulp ingeroepen van een lieve vriendin of dit wel echt het grotere plaatje was, gewoon voor de zekerheid… (dank je wel dat jij even mijn coach  was, want ook dat doet een goede coach, vertrouwen geven als onzekerheid de kop opsteekt) en toen kon het grote inrichten beginnen. Nu zijn alle kasten opgeruimd, voelt mijn huis opgeruimd, en is het ook makkelijker om het opgeruimd te houden. Missie geslaagd. Nu het opschonen van mijn bedrijf. Dit weekend ga ik en focusweekend doen. Hopelijk zie ik daarna ook daarvoor het grotere plaatje. Waar hou jij je momenteel mee bezig waarvan je het grotere plaatje even niet ziet?