Home Page > De Kerncentrale > Een goede coaching is net inbreken…..

Van een koude kermis thuis komen….

Maandag 2e paasdag kwamen wij van een koude kermis thuis zoals dat heet. We hadden een bruisend weekend vol liefde, bezinning en aandacht. Een prachtig weekend onder de bezielende leiding van Geert en Ferry.  Maar thuis bleek ondertussen de hele boel overhoop gehaald. Ik had geen idee dat wij zo veel potjes, kistjes en bakjes hadden. Zorgvuldig was alles uit de kasten gehaald, open gemaakt en ondersteboven gekeerd. Wat moet dat een tijd hebben gekost!

Alles weer een plek geven….

Na het eerste ongeloof en de schrik kwam de verbazing en daarna de berusting. (Potver, waar is toch die boosheid?!) Ze hadden mijn laptop gelukkig laten liggen. En de playstation. De telefoons van de kinderen. En verder bleken we niet zo veel waardevolle spullen te hebben (of we weten niet dat we ze hadden, en ja, hoe waardevol zou het dan kunnen zijn….) en dus kon het grote opruimen beginnen. Ik ben drie dagen bezig geweest om alles weer een plek te geven. En eerlijk is eerlijk….. zo ver was ik in mijn opruimwoede (oh, daar is ie dan toch ;-)) nooit gekomen.

Een goede coaching is eigenlijk net inbreken….

Langzaam aan begon het mij te dagen. Wat mij hier in mijn huis overkwam overkwam mij de afgelopen jaren geregeld gedurende mijn opleidingen. Er werd zorgvuldig te werk gegaan. Eerst werd er door mijn weerstand heen gebroken. Er werden dingen aangeraakt waarvan ik was vergeten dat ik ze had. Er werden dingen geopend waarvan ik lang geleden had besloten dat het misschien wel waardevol was maar dat ik er geen boodschap aan had. Alles werd uit de kast getrokken en uitgestald zodat ik het opnieuw op waarde kon schatten. Zodat ik een besluit kon nemen: Wil ik dit houden of wil ik er van af? En als ik het wil houden, hoe dan en waar dan? Natuurlijk zat ik er niet altijd op te wachten, was het niet altijd fijn, maar uiteindelijk was ik beter af dan voorheen.

De noodzaak van een externe prikkel…

Natuurlijk is het nooit fijn om je eigen zooi onder ogen te komen, en al helemaal niet als dat ongevraagd gebeurd (een opruimcoach was een mildere remedie geweest). Maar het geeft wel de noodzaak van een externe prikkel weer. Iemand die vanuit een ander perspectief met je mee kijkt. Iemand die je een handje helpt. Iemand die als een dief in de nacht je schatten bloot legt, ze liefdevol onder de aandacht brengt, zorgvuldig met je schoon poetst, en met een beetje mazzel je ook nog bijstaat bij het weggooien of herwaarderen en ordenen van wat je aantrof.

En vandaag waren mijn coachingsessies anders….

Nu voel ik de ruimte. Ik durf iets meer. Als dit is wat een dief voor mij kan doen. Wat kan ik als coach dan wel niet voor jou doen? De Kernscan als uitgangspunt, en dan benoemen welke schatten we zien. Om vervolgens op zoek  te gaan naar de overbodige ballast. Alles uitstallen zodat je keuzes kunt maken, en je dan ondersteunen bij die keuzes en de bijbehorende vervolgstappen. Het maakt niet uit hoeveel kennis je hebt, hoeveel ervaring. Het helpt ALTIJD om er door een ander naar te laten kijken. Dat is de kracht van coaching.

Een coach voor iedereen!

Ik gun iedereen met grote regelmaat een coach, als een dief in de nacht, die de schatten voor jou achter laat, zodat jij ze op waarde kunt schatten. En dat alle inbrekers dan maar een vak gaan leren, en een fijne coach tegen komen, die ze dan helpt om ook hun eigen zooi onder ogen te komen. En dat de wereld zo weer een iets fijnere plek wordt.